Zeleninové rizoto

Na 4 veľké porcie 0,5 kg dlhozrnnej ryže, 1,5 dcl bieleho vína, 30 dkg čínskej kapusty, 1 konzervu talianskych rajčín, alebo 5 čerstvých rajčín, 2 mrkvy, 1 menšiu cukinu, viazaničku mladej cibuľky, alebo 1 veľký pór, kocku zeleninového bujónu, 3 lyžice olivového oleja, bazalku, mleté čierne korenie, čerstvú petržlenovú vňať a soľ.

Čínsku kapustu a mladú cibuľku nakrájame na malé kúsky, mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle, cukinu ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na pol centimetrové kúsky, ak máme čerstvú bazalku, tak ju natrháme na menšie kúsky a petržlen nasekáme.

Kocku zeleninového bujóna rozpustíme v asi 1,3 l vody, čím nám vznikne slabý zeleninový bujón.

Na olivový olej nasypeme nastrúhanú mrkvu a aspoň päť minút ju restujeme, pridáme mladú cibuľku, čínsku kapustu, soľ, mleté čierne korenie, podlejeme vínom, prikryjeme a dusíme 10 minút. Následne pridáme rajčinovú konzervu, alebo na malé kocky nakrájané čerstvé rajčiny, nasypeme ryžu a zmes podlejeme pohárom zeleninového bujónu. Pridáme bazalku a na strednom plameni pomaly miešajúc varíme. Postupne ako bude ubúdať tekutina, podlievame ďalším a ďalším pohárom bujónu tak, ako bude počas varu ryža tekutinu vstrebávať. Snažíme sa udržať ryžu stále rovnomerne vlhkú v hustejšej, ale kašovitej konzistencii. Pokračujeme, až kým nezmäkne na skus.  Na rad prichádzajú cukiny, ktoré vmiešame do jedla a ďalšia dávka bujónu. Ak bujón dôjde a ryža stále nebude mäkká, pokračujeme čistou teplou vodou do úplnej mäkkosti a krémovosti. Hotové fantasticky voňajúce vláčne rizoto posypeme petržlenovou vňaťou a ešte raz premiešame.

Rizoto môžeme ešte posypať parmezánom, ale skvele chutí v diétnejšej forme aj bez neho.

Dobrú chuť. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na stránke Varíme s medveďmi.