Mrkvová diéta bude vyhovovať tým, ktorí chcú úbytok na váze o niekoľko málo kilogramov a súčasne majú pevnou vôľu k dodržiavanie jednotvárne diéty bez výraznej chuti.
Ako väčšina diét zameraných na jeden druh potraviny (ako napr. ananásová) je i mrkvová diéta postavená na radikálne zníženom príjme kalórií.
Možné je konzumovať len mrkvu, a to na akýkoľvek spôsob za surova i za tepla. Pri miernej forme sú možné ústupky vo forme celozrnného pečiva, nízkotučných mliečnych výrobkov a ľubovoľného mäsa, prípadne ovocie v malom množstve.
Zakázané je všetko okrem mrkvy a niektorých druhov zeleniny (a prípadne oných „ústupkov“ pri zľahčenej forme diéty). Nemysliteľné sú samozrejme údeniny, alkohol, tučné pokrmy, sladkosti.
Pozitíva mrkvovej diéty
- Rýchly úbytok váhy. Hmotnosť sa znižuje už behom niekoľkých dní.
- Vitamíny a vláknina. Mrkva a ďalšia vhodná zelenina má vysoký podiel vitamínov a vlákniny, ktoré sú potrebné pre organizmus a napomáhajú pri odbúravaní tukov.
- Bez pocitu hladu. Pri pocitoch hladu sa môžeme zasýtiť, čím iným, než opäť mrkvou.
Negatíva mrkvovej diéty
- Chuťová jednotvárnosť. Konzumovať celý týždeň jen mrkva naše chuťové bunky skoro omrzia. Vzniká neriadená chuť na inú potravinu a na sladké.
- Nedostatok živín. Strava je celkom nevyvážená, chyba mnoho dôležitých látok.
- Strata svaloviny. Pri nedostatku bielkovín a sacharidov chudnú svaly, zaťažujú sa vnútorné orgány (napr. obličky) a vznikajú častejší pocity únavy.
- Trávenie. Pri jednotvárnej diéte môžu vznikať zápchy a hnačky, prípadne žalúdočné problémy.
Vhodnejšia je miernejší variant mrkvovej diéty, kedy sú do jedálnička zahrnuté celozrnné a mliečne výrobky, mäso a ovocie.