Sezónny chutný racionálny šalát

Sezónny šalát je skvelou, chutnou a hlavne zdravou zložkou racionálnej stravy. Je možné pripravovať ho po celý rok bez obmedzenia a hlavne, nie je problém privyknúť si na jeho dennú konzumáciu dokonca aj u ľudí, ktorí zeleninu nikdy pravidelne nejedli. Stačí trochu snahy a máličko umu…


Potrebujeme:

Sezónnu zeleninu podľa vlastného výberu listovú i koreňovú…

Šalát je vhodné krájať a ukladať po vrstvách. Začíname listovou zeleninou podľa sezóny (hlávkový šalát, ľadový šalát, čínska kapusta, hlávková kapusta, špenát, ruccola, atď.) ktorý nakrájame na menšie kúsky a rozložíme na každý tanier.

Pokračujeme očistenou a nastrúhanou koreňovou zeleninou (mrkva, kaleráb, reďkovka a pod.), ďalšiu vrstvu môže tvoriť nakrájaná šalátová uhorka, ktorá pridá šalátu šťavnatosť, zelená paprika, či mäsité mimosezónne papriky a podobne. Každú vrstvu veľmi jemne posolíme. Vrch šalátu posypeme nakrájanou mladou cibuľkou, či pórom.

Obvod šalátu môže tvoriť na mesiačiky nakrájaná rajčina, mimo sezónu vynecháme.

Počas krájania a ukladania vrstiev si pripravíme približne na pol centimetrové kolieska nakrájaný baklažán, tekvicu či cukinu, ktorú dnes kúpime celoročne a lacno. Kolieska jemne osolíme a necháme odstáť. Prebytočnú vodu zlejeme.

Grilovaciu panvicu potrieme olejom a necháme rozohriať. Kolieska baklažánu (cukety, tekvice a pod.) z oboch strán ogrilujeme a poukladáme na vrch šalátu. Posypeme najlepšie čerstvou vňaťou, mimo sezónu vynecháme.

Základný dresing môže tvoriť jogurt s olivovým olejom v pomere 5:1, ktorý zriedime vodou, aby bol dresing tekutý a jemne osolíme. Podľa chuti ho dochucujeme octom (výborný je balsamico ocot), kôprom, horčicou, sójovou omáčkou, kečupom, alebo aj kvalitnou majonézou s obsahom repkového oleja v malom množstve, cesnakom a podobne…

Dobrú chuť.  Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na stránke Varíme s medveďmi.