Na čo myslieť pri kúpe potravín?
Čo vás môže prekvapiť v potravinách? Veľa na prvý pohľad chutných potravín, ktoré vám ale škodia. „Taká je doba“ – povedať si toto nestačí. Ak sa máte radi, mali by ste pre svoj žalúdok kupovať kvalitnú stravu.
Pri kúpe potravín si nikdy nezabudnite preveriť, čo kupujete. Okrem toho že by potraviny mali byť v záruke, skontrolujte energetické hodnoty. Vhodnosť potraviny a jej kalorickú hodnotu porovnajte s energickými tabuľklami. Okrem toho, že by ste mali vedieť čo taká potravina obsahovať má, by ste mali vedieť aj čo obsahovať nemá! Určite ste už počuli o tzv Éčkach… a viete že prírodným emulgátorom je vajce? Používa sa k výrobe majonéz a k viazaniu omáčok.
Emulgátory sú látky dovoľujúce zlúčenie látok, ktoré by boli inak nezlúčiteľné. Majú za úlohu spojiť tuk s vodou bez toho, aby sa vzájomne zmiešali. Mnohé Ečka sú neškodné. Sú ale aj také ako napríklad E450, používaný k nakladaniu údeného mäsa vrátane šunky. Slúži na to, aby ukryl lacnú súčasť potravín, teda vodu, tak aby to spotrebiteľ nespoznal. Obsahuje ho mrazená hydina, aj varená šunka. Takisto pomocou emulgátorov sú výrobcovia schopný zakryť obsah tuku vo výrobku, spraviť chlieb dlhšie čerstvým, výrobok krásne zafarbiť.
Preštudujte si túto tabuľku, a zapamätajte si Ečka, ktoré by ste redšej kuppovať nemali.
1. Neškodné prísady
E | 100 | 101 | 103 | 104 | 105 | 111 | 121 | 126 | 130 | 132 | 140 | 152 | 160 | |
E | 161 | 162 | 163 | 170 | 174 | 180 | 181 | 200 | 201 | 202 | 203 | 237 | 238 | |
E | 260 | 261 | 262 | 263 | 270 | 280 | 281 | 282 | 290 | 300 | 301 | 303 | 304 | 305 |
E | 306 | 307 | 308 | 309 | 322 | 325 | 326 | 327 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 |
E | 337 | 382 | 400 | 401 | 402 | 403 | 404 | 405 | 406 | 408 | 410 | 411 | 413 | 414 |
E | 420 | 421 | 422 | 440 | 471 | 472 | 473 | 474 | 475 | 480 |
2. Podozrivé prísady
E | 125 | 141 | 150 | 153 | 171 | 172 | 175 | 240 | 241 | 477 |
3. Pravdepodobne nebezpečné prísady
E | 102 | 110 | 120 | 122 | 123 | 124 | 151 |
4. Možnosť poškodenie zdravia
Poškodenie zdravia | E | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | ||||
Poškodenie trávenia | E | 338 | 339 | 340 | 341 | 450 | 451 | 453 | 455 | 466 |
Ochorenie kože | E | 230 | 231 | 232 | 233 | |||||
Ničí vitamín B12 | E | 200 | ||||||||
Cievne ochorenia | E | 250 | 251 | 252 | (predovšetkým v údeninách) | |||||
Cholesterín | E | 320 | 321 | |||||||
Citlivosť nervov | E | 311 | 312 |
5. Podozrenie na rakovinotvorné prísady
E | 131 | 142 | 210 | 211 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 239 |