Celkové množstvo prijatej energie potravinami by malo odpovedať typu zvolenej redukčnej diéty.
Bielkoviny – príjem pri redukčných diétach by mal byť o niečo vyšší než obvykle, mali by tvoriť približne 25 % z celkového energetického príjmu, čo zodpovedá 0,8 – 1,1g na 1 kg ideálnej hmotnosti jedinca. Hlavný zdroj bielkovín by malo tvoriť netučné mäso, nízkotučné mliečne výrobky a strukoviny.
Tuky – ani pri redukčných diétach nemožno úplne vylúčiť, ich podiel v celkovom energetickom príjme by mal tvoriť max. 25 %. Dôležité je ich optimálne zloženie a pomer. Podiel mastných kyselín v strave by mal byť 1/3 (SUFA), 1/3 (MUFA ), 1/3 (PUFA).
RSS Feed
Twitter
Facebook
Pre doplňovanie tekutín sa vžil pojem pitný režim. Je to hlavný spôsob, ako pokryť každodenné straty tekutín v tele. Pre zachovanie nášho zdravia je nutné vždy udržať rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín. Dopĺňať tekutiny (napiť sa) by sme mali ešte skôr, než pocítime smäd. Pokiaľ chceme orientačne zistiť, či prijímame dostatočné množstvo tekutín, stačí bežne sledovať, aké množstvo a sfarbenie moču z nášho tela odchádza. Pokiaľ má moč tmavú farbu, je to jedna zo známok nedostatočného zásobenia tekutinami.
