Glykemický index

Glykemický index je hodnota, ktorá určuje mieru zdravého a vyváženého stravovania.

Potraviny s najvyšším glykemickým indexom:

  • hranolky (smažené), chipsy
  • pivo
  • glukóza
  • bagety, cornflaksy
  • med
  • pšeničná múka

Pokiaľ sa stravujete potravinami s vysokým obsahom glukózy dostáva sa vám do krvi inzulín (hormón udržujúci hladinu cukru v krvi), ktorý zníži hladinu cukru a vyvolá pocit hladu, týmto spôsobom dochádza k obezite a následnému onemocnení cukrovkou.

Potraviny s najnižším glykemickým indexom:

  • vocie (hroznové víno, pomaranče, čerešne)
  • vlašské orechy
  • paprika
  • cibuľa
  • fruktóza
  • strukoviny (fazuľa, šošovica)
Odporúčte tento obsah cez službu: