Diéta podľa krvných skupín

Možno ste už počuli o tejto netradičnej diéte a možno ste ju už dokonca aj vyskúšali. Ak ste tak urobili, môžete sa pochváliť štíhlou líniou, zlepšením trávenia či odstránenia bolesti hlavy.

Diétu podľa krvných skupín vypracoval americký lekár Peter J. D´Adama, ktorý svoju diétu vysvetľuje nasledovne. Pri konzumácii jedla, dochádza k chemickej reakcii medzi krvou a potravou, ktorú konzumujete. Táto reakcia je súčasťou genetickej výbavy a preto sú pre každého z nás potraviny vhodné, neutrálne a nevhodné pre náš organizmus. Tieto reakcie vznikajú na základe tzv. lektínov. Lektíny sú bohaté a rozmanité bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v potravinách s aglutinačnými vlastnosťami. Lektíny môžu byť nebezpečné pre zdravie, ale život neohrozujú. Deväťdesiatpäť percent lektínov sa absorbujú a rozpustia v ľudskom tele. Ale päť percent má na svedomí rôzne nepríjemné reakcie tela, napríklad bolesť hlavy.

Schudnúť pomocou typu krvi?

Presne tak, pomocou typu krvnej skupiny môžete aj schudnúť. Primárnym cieľom je udržanie zdravia podľa určitých potravín. Táto diéta sa dá vysvetliť aj na základe genetickej výbavy. Stravovanie podľa krvnej skupiny je v podstate obnovenie svojho prírodného genetického rytmu. Stravovanie podľa krvnej skupiny funguje, pretože je založený na obnovení jedálnička spred miliónov rokov, podľa toho, ako žili vaši predkovia a teda akú genetickú výbavu ste dostali do vienka.

Existujú štyri základné skupiny:

1) Krvná skupina 0 – predkovia boli lovcami
a. Vhodné jedlá: bravčové a hovädzie mäso, makrela, sardinky, olivový olej a ľanový, fazuľa, brokolica, mrkva, kel, kapusta, zemiak, slivky
b. Neutrálne jedlá: kuracie, morčacie mäso, mušle, tuniak, maslo, sezamový olej, mandle, hrášok, hríby, banán, jablko
c. Nevhodné jedlá: údeniny, losos, kaviár, mak, pistácie, šošovica, karfiol, jahody, žltý melón

2) Krvná skupina A – predkovia boli pestovatelia
a. Vhodné jedlá: losos, sardinky, sójové mlieko, olivový olej, fazuľa, kel, petržlen, cibuľa, ananás, čerešne, marhule
b. Neutrálne jedlá: kuracie a morčacie mäso, tuniak, mlieko, mandle, mak, hrášok, mrkva, uhorka, kukurica, kivi, maliny, hrozno
c. Nevhodné jedlá: slanina, šunka, kačacina, mušle, kaviár, tvaroh, pistácie, zemiaky, paradajky, pomaranč, banán

3) Krvná skupina B – predkovia boli kočovníci
a. Vhodné jedlá: zajačie a baranie mäso, makrela, šťuka, tvaroh, kefír, jogurt, biela fazuľa, mrkva, zelená paprika, banán, hrozno, slivky
b. Neutrálne jedlá: morčacie mäso, mušle, gaštany, šalát, mak, kaleráb, špenát, grep, marhule, jablká, žltý melón
c. Nevhodné jedlá: kuracie mäso, šunka, mušle, losos, rak, zmrzlina, tekvicové jadierka, šošovica, olivy, avokádo, tofu, figy

4) Krvná skupina AB – ste moderný typ človeka
a. Vhodné jedlá: zajačie a morčacie mäso, tuniak, jogurt, fazuľa, zeler, petržlen, mrkva, uhorky, citrón, kivi, hrozno
b. Neutrálne jedlá: kapor, kaviár, syry, mlieko, mandle, hrášok, hríby, šalát, melón, jablká
c. Nevhodné jedlá: slanina, mušle, nanuk, mak, paprika, kukurica, mango, pomaranč