Delená strava nie je diéta v pravom slova zmysle, ale má rovnako úspešné výsledky a dá sa povedať, že dokonca aj trvalé.
Kedy začať s delenou stravou? Odpoveď na túto otázku je veľmi ľahká, pretože nehovoríme o klasickej diéte ani hladovke, na ktorú musíte byť poriadne psychicky pripravení, s delenou stravou teda môžete začať prakticky kedykoľvek.
Prvá vec, ktorú si musíte uvedomiť, pokiaľ začínate s delenou stravou, že s prechodom na delenú stravu sa vám zrejme zmení nielen vaše doterajšie stravovacie návyky, ale najskôr aj celý životný štýl.
A na akom princípe vlastne delená strava funguje, čo je prínosom pre celú vašu telesnú schránku?
Medzi najvýznamnejšími pozitívami patrí skutočnosť, že táto strava uprace a vytvorí a určitý poriadok v celom vašom tráviacom systéme, čo sa prejaví aj v zlepšenej látkovej výmene, pomôže pri riešení problémov s ekzémami, cukrovkou, atď.
Princíp fungovania delenej stravy
Základom je rozdelení potravín na tri základné skupiny:
- bielkoviny
- sacharidy
- potraviny neutrálne
Bielkoviny patria do skupiny, ktorá sa dá kombinovať s neutrálnymi potravinami.
- Mäso, hydina, zverina, ryby, mušle a ustrice, celá vajcia, syr
- Všetko ovocie okrem druhov uvedených pod škroby
- Všetko sušené ovocie okrem hrozienok, ktoré sú neutrálne
- Paradajky
- Arašidy
- Sójové bôby, tofu
- Mlieko, jogurt, všetky syry okrem tvarohových
- Víno, mušt, ovocné šťavy
Sacharidy (uhľovodíky), ktoré tvorí glukóza, škroby, celulóza, hormóny, atď., je taktiež skupina, ktorú možno kombinovať s neutrálnymi potravinami.
- Zemiaky, cukrová kukurica
- Chlieb, múka, ovos, pšenice, jačmeň, ryža, žito, pohanka
- Veľmi sladké ovocie, ako zrelé hrušky, banány, papája, mango, veľmi sladké hroznové víno
- Pivo
Potraviny neutrálne, tie možno konzumovať samostatne alebo ich kombinovať so skupinou bielkovín či sacharidov.
- Každá zelenina okrem zemiakov a kukurice
- všetky oriešky okrem arašidov
- Maslo, šľahačka, smotana, tvaroh a tvarohové syry, vaječné žĺtky
- Jogurt a mlieko sú síce bielkovinovou potravinou, ale majú nízky obsah bielkovín a len vo veľmi malom množstve ich možno kombinovať so škrobovými potravinami
- Za studena lisovaný sezamový, slnečnicový alebo olivový olej
- všetky prísady do šalátov
- Šošovica, sušený hrách, sušené alebo nakladané fazule a bôby, ale nie sójové bôby (strukoviny šošovica, fazuľa a hrach obsahujú značné množstvo bielkovín a škrobu, a preto sú ťažšie stráviteľné než ostatné potraviny a v tejto diéte by sa mali jest len občas)
- semena a klíčky
- Bylinky a korenie, hrozienka
- Med, javorový sirup
Medzi potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať veľkým oblúkom, patria:
- hotové jedlá a konzervy
- bravčové a údené mäso
- biela múka (a výrobky z nej, ako – pečivo, rezance)
- lúpaná ryža
- cukor, sladidlá a sladké pochúťky (marmeláda, želé, zákusky)
- brusnice
- šošovica, fazuľa, hrach
- arašidy
- hotové majonézy
- stužené tuky, margarín (fritovacie, na pečenie)
- surový vaječný bielok
- ocot
- nápoje, ako kakao, čokoláda, zrnková káva, čierny čaj, liehoviny (vysokopercentné)
A ako sa teda stravovať?
Najznámejšie a zároveň i najviac odporúčané je pravidlo, pri ktorom sa celý deň stravujeme len jednou skupinou.
Tieto dni ľubovoľne striedame, je to takzvaná metóda striedanie kvetiniek a zvieratiek.
Ďalšia metóda striedania tkvie v tom, že v jeden deň môžete sa napchať potravinami zo všetkých skupín, len musíte dodržiavať medzi jednotlivými skupinami dostatočný časový odstup, odporúčajú sa 3-4 hodiny.
Príklad jedálneho lístku:
raňajky
- 1 krajíček celozrnného chleba (celozrnná žemľa) s tenkou vrstvou rastlinného masla a medu
- pohár mlieka a jogurt
- mliečny banánový kokteil
- celozrnné pečivo s ovocným čajom
- ovocie ( okrem fíg, datlí, banánov)
- biely jogurt s ovocím (napríklad maliny, jahody)
- džús (100%)
- 2 varené vajcia so zeleninou ( napríklad paradajka, paprika)
desiata
- 1/4 l mlieka
- ovocie (banán)
- jogurt
- BeBe dobré ráno a banán
- 200ml kyslého mliečneho výrobku (zákys, kefír)
- celozrnné pečivo a nastrúhaná mrkva s ananásom
- jogurt s ovocím (banán)
- celozrnné pečivo s ovocím (napríklad jablko, hruška)
obed
- 150g – 200g rybieho mäsa sa zeleninou oblohou
- 150g vareného hovädzieho mäsa sa zeleninovou oblohou (hrášok s mrkvou)
- 150g ľubovoľného mäsa (rýb) sa 400g zeleninového šalátu
- 150g kuraťa so zeleninovou oblohou
- 150g – 200g rybieho filé na paprike so syrom, zelenina
- 150g kuracieho mäsa (plátok na prírodno) so syrom a zeleninová obloha
- varené zemiaky (v šupke) s bylinkami
- 150g vareného kuraťa so zeleninovou oblohou
olovrant
- müsli tyčinka s ovocím
- jogurt s ovocím (jablká, hrušky)
- ovocie (napríklad hrušky, jablká, pomaranče)
- ovocný tvaroh
- müsli s ovocím
- ovocie (banán)
- celozrnné pečivo s ovocím (melón)
- syrový tanier a ovocie (hroznové víno)
večera
- zeleninový šalát s kuraťom
- palacinky (napríklad hráškové)
- zeleninový šalát
- varená brokolica so syrovou omáčkou
- varený karfiol
- ovocný šalát
- jogurt a mrkvový šalát
- pečený pstruh (v alobale) so zeleninovou oblohou