Celkové množstvo prijatej energie potravinami by malo odpovedať typu zvolenej redukčnej diéty.
Bielkoviny – príjem pri redukčných diétach by mal byť o niečo vyšší než obvykle, mali by tvoriť približne 25 % z celkového energetického príjmu, čo zodpovedá 0,8 – 1,1g na 1 kg ideálnej hmotnosti jedinca. Hlavný zdroj bielkovín by malo tvoriť netučné mäso, nízkotučné mliečne výrobky a strukoviny.
Tuky – ani pri redukčných diétach nemožno úplne vylúčiť, ich podiel v celkovom energetickom príjme by mal tvoriť max. 25 %. Dôležité je ich optimálne zloženie a pomer. Podiel mastných kyselín v strave by mal byť 1/3 (SUFA), 1/3 (MUFA ), 1/3 (PUFA).
Sacharidy – by mali zaujímať 50 % z celkovej dennej spotreby potravín. Mali by to byť hlavne polysacharidy obsiahnuté v prílohách, ako zemiaky, cestoviny, ryža a celozrnnom pečive. Jednoduché sacharidy sú v redukčných diétach vylúčené úplne, výnimku môže tvoriť malé množstvo ovocia.
Vláknina – hrá pri diétnych režimoch veľmi dôležitú úlohu, jej denný príjem by mal byť asi 30-40 g, a to v podobe rastlinnej stravy nerozpustné (celulóza, lignín, …) a čiastočne aj rozpustné (pektíny, hemicelulózy). Vláknina (rozpustná) vyvoláva pocit sýtosti (nerozpustná) naopak podporuje peristaltiku čriev. Pôsobí teda proti zápche, preventívne proti karcinómu hrubého čreva.
Minerálne látky a vitamíny sa nachádzajú v pestrej strave. Pri prísnych redukčných diétach a hladovkách vzniká ich nedostatok, dajú sa doplniť aj za pomoci liekov, najlepšie po dohode s lekárom.
Tekutiny – obyčajná voda patrí medzi najvhodnejšie tekutiny, ďalej nesladené čaje, neperlivé minerálky. Alkohol je pri diétach z pitného režimu úplne vylúčený. Je vysoko energetický, vyvoláva väčšiu chuť k jedlu. V pečeni je prednostne metabolizovaný, čo odďaľuje metabolizmus ostatných živín, tie sú potom ukladané do zásoby.
Doporučený denný príjem tekutín je podľa okolností (fyzická aktivita, okolitá teplota, …) 2 – 2,5 litrov.