Toto tropické kôstkové ovocie môžeme použiť do nátierok, ako súčasť šalátov, prílohu k rybám, ako základ do polievok či omáčiek, konzumovať ho surové alebo tepelne upraviť. Možností je veľa, my ponúkame len pár vybraných tipov.
Plod pozdĺžne rozkrojíme, odkôstkujeme a vydlabeme dužinu. Hneď ju treba pokvapkať citrónovou šťavou, aby nestmavla, čo je vlastne znak straty mastných kyselín, ktoré na svetle oxidujú počas pár minút.
Nátierka z avokáda
Vydlabanú dužinu roztlačíme, pokvapkáme citrónom. Ochutíme soľou a korením. Podávame s pečivom podľa vlastného výberu.
Avokádová nátierka s rokfortom
Vydlabanú dužinu roztlačíme, pokvapkáme citrónom. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Pridáme rokfort a najemno rozmixujeme. Podávame na celozrnnom chlebe ozdobené kolieskami paradajok a lístkami žeruchy. Ako obmenu za rokfort môžeme použiť aj tavený syr, keďže má menej výraznú chuť, odporúča sa pridať aj kúsok cibuľky.
Avokádový šalát
Potrebujeme: 2 čakanky, 1 avokádo, 6 PL kyslej smotany, štipku soli a 1 PL octu
Postup: čakankové listy natrháme, umyjeme a pokrájame na pásiky. Uložíme do misky. Ošúpané avokádo zbavíme kôstky, pokrájame na tenké plátky a uložíme na čakanku.
Zo smotany, octu a soli zmiešame zálievku a nalejeme ju na šalát.
Podávame ako prílohu k jedlám alebo konzumujeme len tak, prípadne s pečivom podľa vlastného výberu.
*PL – polievková lyžica
Tip na záver: Vložte kôstku z avokáda do pohára s vodou, postavte na parapet alebo na iné slnečné miesto, pravidlne vymieňajte vodu a pri troche šťastia môže za pár dní pustiť výhonok. Potom stačí posadiť ho do kvetináča a môžete získať peknú izbovú rastlinu J