Pár tipov na spracovanie avokáda

Toto tropické kôstkové ovocie môžeme použiť do nátierok, ako súčasť šalátov, prílohu k rybám, ako základ do polievok či omáčiek, konzumovať ho surové alebo tepelne upraviť. Možností je veľa, my ponúkame len pár vybraných tipov.

Plod pozdĺžne rozkrojíme, odkôstkujeme a vydlabeme dužinu. Hneď ju treba pokvapkať citrónovou šťavou, aby nestmavla, čo je vlastne znak straty mastných kyselín, ktoré na svetle oxidujú počas pár minút.

Nátierka z avokáda

Vydlabanú dužinu roztlačíme, pokvapkáme citrónom. Ochutíme soľou a korením. Podávame s pečivom podľa vlastného výberu.

Avokádová nátierka s rokfortom

Vydlabanú dužinu roztlačíme, pokvapkáme citrónom. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Pridáme rokfort a najemno rozmixujeme. Podávame na celozrnnom chlebe ozdobené kolieskami paradajok a lístkami žeruchy.  Ako obmenu za rokfort môžeme použiť aj tavený syr, keďže má menej výraznú chuť, odporúča sa pridať aj kúsok cibuľky.

Avokádový šalát

Potrebujeme: 2 čakanky, 1 avokádo, 6 PL kyslej smotany, štipku soli a 1 PL octu

Postup: čakankové listy natrháme, umyjeme a pokrájame na pásiky. Uložíme do misky. Ošúpané avokádo zbavíme kôstky, pokrájame na tenké plátky a uložíme na čakanku.

Zo smotany, octu a soli zmiešame zálievku a nalejeme ju na šalát.

Podávame ako prílohu k jedlám alebo konzumujeme len tak, prípadne s pečivom podľa vlastného výberu.

*PL – polievková lyžica

Tip na záver: Vložte kôstku z avokáda do pohára s vodou, postavte na parapet alebo na iné slnečné miesto,  pravidlne vymieňajte vodu a pri troche šťastia môže za pár dní pustiť výhonok. Potom stačí posadiť ho do kvetináča a môžete získať peknú izbovú rastlinu J