Voňavé a pekné ovocie, ktoré môže dorásť až do trojkilogramovej hmotnosti, je rovnako skvelá dekorácia ako chutné a zdravé jedlo. Viete, kedy je najvhodnejší čas na jeho konzumáciu a v akom množstve si ho môžeme dopriať?
Články z rubriky ‘Nezaradené’
Zdravá abeceda z ovocia a zeleniny. A ako ananás
Ako spracovať artičoky
Dužinatý plod obľúbený najmä v oblasti Stredomoria poznáme v našich končinách väčšinou ako chutnú prílohu na pizzu. Mnohí sme artičoky možno ešte nikdy v surovom stave nevideli.
Vedeli ste, že sa môžu konzumovať aj samostatne? Pozrite si niekoľko návodov na spracovanie tejto výnimočnej zeleniny.
Pripravte si šalát z pečeného kurčaťa
Aj vám občas zostane v chladničke zvyšok pečeného kurčaťa (od nedele) a nemá ho kto dojesť? Ak vám táto situácia nie je ani náhodou cudzia, ponúkame tip na veľmi chutný šalát, ktorý padne rovnako dobre ako večera či studený obed.
Zdravá abeceda z ovocia a zeleniny. A ako artičoky
V predchádzajúcej časti nášho seriálu o zdravých daroch z prírody sme predstavili avokádo a spôsoby jeho využitia. Ešte stále zostávame pri prvom písmenku abecedy a dnes sa zameriame na zeleninu pochádzajúcu zo severnej Afriky. V súčasnosti sa pestuje najmä vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Izraeli. Artičoky.
Táto astrovitá rastlina s pekným fialkovým okvetím omladzuje bunky, chráni pečeň a veľmi účinne podporuje vyplavovanie žlče z pečene.
Pár tipov na spracovanie avokáda
Toto tropické kôstkové ovocie môžeme použiť do nátierok, ako súčasť šalátov, prílohu k rybám, ako základ do polievok či omáčiek, konzumovať ho surové alebo tepelne upraviť. Možností je veľa, my ponúkame len pár vybraných tipov.
Zdravá abeceda z ovocia a zeleniny. A ako avokádo
V nasledujúcej sérii článkov si predstavíme dary z prírody, ktoré nám pomôžu udržať si alebo aspoň podporiť zdravie nášho organizmu. Našim cieľom je poukázať na to, že primeraná váha nie je len o diétach. Poznáme to, zjeme všetko, na čo máme chuť a potom sa trápime s chudnutím. Ruku na srdce, mnohým z nás úplne stačí postavu si udržiavať.
Akupunktúra a chudnutie
Čínska medicína je celosvetovo známa a uznávaná disciplína, najmä pre svoju šetrnosť pacientovi a súlade s prírodou. Známe sú napríklad účinky ženšenu, čínskych hub a bylín, ale tiež akupunktúry. Podľa čínskych lekárov ľudské telo pretínajú energetické línie, ktoré sú spojené s jednotlivými orgánmi a slúži ako akési kanály, ktorými prúdi život. Pokiaľ sú tieto energetické dráhy v nerovnováhe, vzniká choroba alebo iná zdravotná disbalancia. Školený odborník čínskej medicíny dokáže tieto linky nájsť a do konkrétnych bodov, ktoré sa na nich nachádzajú, vpichne takmer neviditeľnú ihličku. Jej pomocou je potom energia presúvaná tak, aby bola navrátená do organizmu stratená energetická vyváženosť. Navyše pomocou dráždenia bodov možno aj priamo pôsobiť na niektoré telesné funkcie či konkrétne orgány.
Kvalitný pitný režim je životne dôležitý
Pre doplňovanie tekutín sa vžil pojem pitný režim. Je to hlavný spôsob, ako pokryť každodenné straty tekutín v tele. Pre zachovanie nášho zdravia je nutné vždy udržať rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín. Dopĺňať tekutiny (napiť sa) by sme mali ešte skôr, než pocítime smäd. Pokiaľ chceme orientačne zistiť, či prijímame dostatočné množstvo tekutín, stačí bežne sledovať, aké množstvo a sfarbenie moču z nášho tela odchádza. Pokiaľ má moč tmavú farbu, je to jedna zo známok nedostatočného zásobenia tekutinami.