Delená strava

Delená strava nie je diéta v pravom slova zmysle, ale má rovnako úspešné výsledky a dá sa povedať, že dokonca aj trvalé.

Kedy začať s delenou stravou? Odpoveď na túto otázku je veľmi ľahká, pretože nehovoríme o klasickej diéte ani hladovke, na ktorú musíte byť poriadne psychicky pripravení, s delenou stravou teda môžete začať prakticky kedykoľvek.

Prvá vec, ktorú si musíte uvedomiť, pokiaľ začínate s delenou stravou, že s prechodom na delenú stravu sa vám zrejme zmení nielen vaše doterajšie stravovacie návyky, ale najskôr aj celý životný štýl.

A na akom princípe vlastne delená strava funguje, čo je prínosom pre celú vašu telesnú schránku?

Medzi najvýznamnejšími pozitívami patrí skutočnosť, že táto strava uprace a vytvorí a určitý poriadok v celom vašom tráviacom systéme, čo sa prejaví aj v zlepšenej látkovej výmene, pomôže pri riešení problémov s ekzémami, cukrovkou, atď.

Princíp fungovania delenej stravy

Základom je rozdelení potravín na tri základné skupiny:

  1. bielkoviny
  2. sacharidy
  3. potraviny neutrálne

Bielkoviny patria do skupiny, ktorá sa dá kombinovať s neutrálnymi potravinami.

  • Mäso, hydina, zverina, ryby, mušle a ustrice, celá vajcia, syr
  • Všetko ovocie okrem druhov uvedených pod škroby
  • Všetko sušené ovocie okrem hrozienok, ktoré sú neutrálne
  • Paradajky
  • Arašidy
  • Sójové bôby, tofu
  • Mlieko, jogurt, všetky syry okrem tvarohových
  • Víno, mušt, ovocné šťavy

Sacharidy (uhľovodíky), ktoré tvorí glukóza, škroby, celulóza, hormóny, atď., je taktiež skupina, ktorú možno kombinovať s neutrálnymi potravinami.

  • Zemiaky, cukrová kukurica
  • Chlieb, múka, ovos, pšenice, jačmeň, ryža, žito, pohanka
  • Veľmi sladké ovocie, ako zrelé hrušky, banány, papája, mango, veľmi sladké hroznové víno
  • Pivo

Potraviny neutrálne, tie možno konzumovať samostatne alebo ich kombinovať so skupinou bielkovín či sacharidov.

  • Každá zelenina okrem zemiakov a kukurice
  • všetky oriešky okrem arašidov
  • Maslo, šľahačka, smotana, tvaroh a tvarohové syry, vaječné žĺtky
  • Jogurt a mlieko sú síce bielkovinovou potravinou, ale majú nízky obsah bielkovín a len vo veľmi malom množstve ich možno kombinovať so škrobovými potravinami
  • Za studena lisovaný sezamový, slnečnicový alebo olivový olej
  • všetky prísady do šalátov
  • Šošovica, sušený hrách, sušené alebo nakladané fazule a bôby, ale nie sójové bôby (strukoviny šošovica, fazuľa a hrach obsahujú značné množstvo bielkovín a škrobu, a preto sú ťažšie stráviteľné než ostatné potraviny a v tejto diéte by sa mali jest len občas)
  • semena a klíčky
  • Bylinky a korenie, hrozienka
  • Med, javorový sirup

Medzi potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať veľkým oblúkom, patria:

  • hotové jedlá a konzervy
  • bravčové a údené mäso
  • biela múka (a výrobky z nej, ako – pečivo, rezance)
  • lúpaná ryža
  • cukor, sladidlá a sladké pochúťky (marmeláda, želé, zákusky)
  • brusnice
  • šošovica, fazuľa, hrach
  • arašidy
  • hotové majonézy
  • stužené tuky, margarín (fritovacie, na pečenie)
  • surový vaječný bielok
  • ocot
  • nápoje, ako kakao, čokoláda, zrnková káva, čierny čaj, liehoviny (vysokopercentné)

A ako sa teda stravovať?

Najznámejšie a zároveň i najviac odporúčané je pravidlo, pri ktorom sa celý deň stravujeme len jednou skupinou.

Tieto dni ľubovoľne striedame, je to takzvaná metóda striedanie kvetiniek a zvieratiek.

Ďalšia metóda striedania tkvie v tom, že v jeden deň môžete sa napchať potravinami zo všetkých skupín, len musíte dodržiavať medzi jednotlivými skupinami dostatočný časový odstup, odporúčajú sa 3-4 hodiny.

Príklad jedálneho lístku:

raňajky

  • 1 krajíček celozrnného chleba (celozrnná žemľa) s tenkou vrstvou rastlinného masla a medu
  • pohár mlieka a jogurt
  • mliečny banánový kokteil
  • celozrnné pečivo s ovocným čajom
  • ovocie ( okrem fíg, datlí, banánov)
  • biely jogurt s ovocím (napríklad maliny, jahody)
  • džús (100%)
  • 2 varené vajcia so zeleninou ( napríklad paradajka, paprika)

desiata

  • 1/4 l mlieka
  • ovocie (banán)
  • jogurt
  • BeBe dobré ráno a banán
  • 200ml kyslého mliečneho výrobku (zákys, kefír)
  • celozrnné pečivo a nastrúhaná mrkva s ananásom
  • jogurt s ovocím (banán)
  • celozrnné pečivo s ovocím (napríklad jablko, hruška)

obed

  • 150g – 200g rybieho mäsa sa zeleninou oblohou
  • 150g vareného hovädzieho mäsa sa zeleninovou oblohou (hrášok s mrkvou)
  • 150g ľubovoľného mäsa (rýb) sa 400g zeleninového šalátu
  • 150g kuraťa so zeleninovou oblohou
  • 150g – 200g rybieho filé na paprike so syrom, zelenina
  • 150g kuracieho mäsa (plátok na prírodno) so syrom a zeleninová obloha
  • varené zemiaky (v šupke) s bylinkami
  • 150g vareného kuraťa so zeleninovou oblohou

olovrant

  • müsli tyčinka s ovocím
  • jogurt s ovocím (jablká, hrušky)
  • ovocie (napríklad hrušky, jablká, pomaranče)
  • ovocný tvaroh
  • müsli s ovocím
  • ovocie (banán)
  • celozrnné pečivo s ovocím (melón)
  • syrový tanier a ovocie (hroznové víno)

večera

  • zeleninový šalát s kuraťom
  • palacinky (napríklad hráškové)
  • zeleninový šalát
  • varená brokolica so syrovou omáčkou
  • varený karfiol
  • ovocný šalát
  • jogurt a mrkvový šalát
  • pečený pstruh (v alobale) so zeleninovou oblohou