Mliečna diéta

Mliečna diéta je veľmi monotónna diéta založená na konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov v kombinácii s malým množstvom zeleniny a mäsa.  Trvá 14 dní, pričom poslední deň sa už vraciame k normálnej strave. Pri správnom postupu možno zhodiť 7-10 kg. Individuálne možno dosiahnuť i väčšieho úbytku.  Hodí pre tých,  ktorí chcú rýchlo zhodiť viac kilogramov, majú pevnou vôľu a sú ochotní riskovať zdravotné komplikácie v dôsledku rýchlej straty kíl a nedostatku živín.

Minimálne množstvo jedla (inými slovami minimálny objem kalórií), pravidelnosť stravovania (tj. 5x denne po 3 hodinách), žiadne prílohy ani sladkosti (tj. žiadne sacharidy) a pitný režim (tj. odplavenie škodlivín a rýchlejší metabolizmus) – všetky tieto aspekty nezadržateľne a celkom logicky vedú k úbytku váhy.

Konzumuje sa najmä mlieko a mliečne výrobky. Mäso a zeleninu je možné jesť vo veľmi obmedzenom množstve, a to päťkrát denne v presne stanovených časových intervaloch. K tomu sa odporúča dodržiavať pitný režim, čiže minimálne 2 litre vody denne.

V jedálničku nie je žiadna príloha, tučné údeniny, tučné syry, sladkosti, sladké a perlivé nápoje, alkohol. Jedlo je presne rozpísané do denného programu a povolené nie je ani sústo navyše.

pozitíva mliečnej diéty

  • Rýchly úbytok váhy. Hmotnosť ide rýchlo dole a docieliť možno i veľkého úbytku.
  • Pitný režim. Diéta zahrnuje dostatok tekutín, čo napomáha procesu odbúravania tukov.

negatíva mliečnej diéty

  • Chuť a hlad. Chuťovo je diéta veľmi chudobná. Vďaka malému množstvo jedla a jeho nevhodné skladbe málo zasýti a vyvoláva pocit hladu.
  • Nevyvážená strava. Príliš mnoho bielkovín zaťažuje organizmus, nedostatok ostatných živín môže mať vážne zdravotné následky.

Diéta je síce veľmi účinná, každopádne prináša rad zdravotných i kozmetických rizík. Rýchly úbytok váhy nemožno zo zdravotného hľadiska odporúčať. Dochádza k ochabovaniu kože a vzniku celulitídy. Takto prísnu diétu je dobré konzultovať s diétológom a nájsť spoločne optimálne riešenie. Napríklad je možné mliekom nahradiť niektoré z denných jedál, inými slovami ho použiť len ako doplnok, nie ako základ stravy.