Zeleninový paprikáš


Toto jedlo je možné pripraviť prakticky z čohokoľvek, čo nám poskytne chladnička v náväznosti na ročné obdobie. V spojení s cibuľovo-paprikovým základom, ktorý je urestovaný na kvalitnom oleji, zmiešaný s nízkotučným jogurtom, rozhodne nemusí byť žiadnym prehreškom proti diéte.


Potrebujeme:

Na 4 väčšie porcie viazaničku mladej cibuľky, 2 veľké mrkvy, 250 g šampiňónov, 5 zelených paprík, 2-3 strúčiky cesnaku,1 veľký nízkotučný jogurt (400-500g, 1,5% tuku), sladkú mletú papriku, 2-3 lyžice kukuričnej múky (môžeme nahradiť 1 lyžicou Solamilu), mleté čierne korenie, bazalku, tmavú sójovú omáčku, kvalitný olivový či repkový olej a soľ.

Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska, očistený cesnak aj cibuľku nasekáme, včetne zelenej vňate, šampiňóny  umyjeme, ak je potrebné klobúčiky aj ošúpeme (staršie kusy) a nakrájame na väčšie kúsky, papriku očistíme a taktiež nakrájame na veľké kusy.

Použijeme wok, alebo kvalitnú teflonovú panvicu. Na 2-3 lyžiciach oleja najprv dobre, ale skutočne dobre urestujeme mrkvu. Je potrebné, aby nám skaramelizovala dohneda. To preto, lebo skaramelizovaná mrkva nie len že fantasticky jedlo dochutí, zároveň stiahne pomerne pálčivú kyslosť nízkotučného jogurtu, ktorá je pre mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku v sušine typická. Takto sa samozrejme môžeme vyhnúť oveľa tučnejšej smotane.

Následne do mrkvy pridáme nasekaný cesnak a cibuľu, šampiňóny, zelenú papriku a ďalších 5 minút restujeme. Konečne pridáme soľ, sójovú omáčku, bazalku, čierne korenie a mletú papriku. Všetko podlejeme veľkým pohárom vody, prikryjeme a podusíme 15 minút.

Jogurt dobre vymiešame s kukuričnou múkou, alebo Solamilom. Zároveň ho môžeme zriediť pohárom vody. Paprikáš by mal byť šťavnatý. Zmes vylejeme do podusenej zeleniny a miešajúc (pozor na Solamil, treba miešať intenzívne) ešte aspoň 10 minút varíme.

Ak nechceme zvyšovať kalorickú hodnotu jedla, podávame so zemiakmi uvarenými vo vode či v pare. Výborné sú aj celozrnné cestoviny.

Dobrú chuť. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na stránke Varíme s medveďmi.

Odporúčte tento obsah cez službu: