Zónová diéta

Základným pravidlom zónovej diéty je dodržiavať správny pomer medzi sacharidmi, bielkovinami a tukmi v každom jedle, ktoré počas celého dna zjete. Správny pomer konzumovanej stravy by mal byť 40% sacharidov, 30% bielkovín a 30% tukov. Ďalším pravidlom pre pozitívny výsledok tejto diéty je dodržiavanie pauz medzi jednotlivými jedlami (3 – 4 hod.), pokiaľ máte chuť a vôľu naozaj zhodiť nejaké to kilo, tak dodržiavajte aj maximálny denný príjem, ktorý by mal robiť 2000 kJ.

Pokiaľ budete dodržiavať tieto základní pravidla zónové diéty, docielite to, že sa telo dostane do určitej zóny (odtiaľ názov) a začne čerpať energii z tukov a bielkovín, čím nastane proces chudnutia.

Odporúčame dodržiavanie pitného režimu, hlavne v podobe obyčajnej vody, neperlivej minerálky, nesladených čajov. Odbúranie pitia tvrdého alkoholu je nutnosťou, občas je možné si dopriať pohár dobrého vína a trochu kofeínu v káve.

Raňajkovať je vhodné hneď po prebudení a nebáť sa navečerať, aj keď viete, že pôjdete skoro spať. Nebojte sa dopriať si denne 5 – 6 porcií jedla (zhruba 3 väčšie hlavné a 2 – 3 menší olovranty). Zdravý pohyb navyše vám tiež len prospeje.

Výhody zónovej diéty:

  • netrpíte hladom
  • môžete sa najesť aj večer
  • naučíte sa jesť zdravšie (čo veľmi prospeje celému organizmu)
  • jete pravidelne

Nevýhody zónové diéty:

  • výraznejšie vychýlenie z režimu zónového stravovania po ukončení diéty prináša jo-jo efekt (je preto dobré sledovať si, čo každý deň zjete vo forme stravovacie denníčka)
Odporúčte tento obsah cez službu: