Články z rubriky ‘Diéty’

Atkinsonova diéta

Zástancovia najrozličnejších diétnych programov sa rozchádzajú v názore, či je pre náš organizmus prijateľnejšia strava nízkokalorická, alebo skôr tá so zvýšeným príjmom tukov. Pri súčasnom spôsobe života je prirodzené, že populárnejšie sú práve diéty s vysokým obsahom tuku. Medzi najznámejšie a súčasne najobľúbenejšie patrí Atkinsonova diéta.

V roku 1972 bola publikovaná po prvý krát Robertom Atkinsonom. Diéta prešla miernymi úpravami až do súčasnej podoby. O jej popularitu sa postaralo viacero hviezd, azda najväčšou priekopníčkou je Jennifer Aniston, alias Rachel zo seriálu Priatelia. Možno aj vďaka nej vyskúšalo túto diétu viac ako 20 miliónov ľudí.

Dieta podľa fáz mesiaca

Ľudia od pradávna sledovali Mesiac a vedeli, že má silný vplyv na celý náš organizmus, rovnako ako na život po celej planéte.

Mesiac spôsobuje príliv i odliv oceánu, má vplyv na zmeny počasí, dĺžku trvania rôznych nemocí (mnoho citlivých ľudí si podľa fázy mesiaca plánuje i dobu chirurgického zákroku), riadi menštruačný cyklus, tak prečo by nemohol pôsobiť aj na váš odliv prebytočných kilogramov na tele.

Približne jednou za štyri týždne (28 dní) sa Mesiac otočí okolo svojej osy a za rovnaký čas  obehne našu planétu. Taktiež diéta podľa mesiaca funguje na základe jednotlivých fáz Mesiaca.

Proteínová diéta

Proteínová alebo bielkovinová diéta kladie dôraz na správnom rozložení stravy počas dňa v 5-6 porciách. Týmto spôsobom sa rovnomerne rozloží príjem energie a telo potom nemá potrebu si jej časť ukladať do zásoby. Strava by mala obsahovať dostatočné množstvo vápnika, vitamínov a stopových prvkov, naopak veľké obmedzenie platí pre sacharidy.

Aj tu platí zásadné pravidlo: „ak chcete schudnúť, výdaj energie musí byť vyšší než príjem!“

Banánová diéta

Existuje predsudok, že po banánoch sa priberá. Opak je pravdou, pretože toto južné ovocie neobsahuje takmer žiadny tuk a pritom dokonale nasýti.

Banány patria síce k najsladšiemu ovociu, ale môžete po nich pribrať len vtedy, keď telu dodáte viac energie, než koľko spotrebuje, čo ostatne platí o všetkých potravinách.

Pre vašu predstavu, jeden stredne veľký banán obsahuje cca 0,5 g tuku, 16 g sacharidov, 2 g bielkovín, 4 g vlákniny. Čo sa týka energetickej hodnoty, tak má zhruba 462 kilojoulov.

Cambridge diéta


Tato diéta, nesúca názov známeho anglického univerzitného mesta, vznikla v 80. rokoch na čisto vedeckých poznatkoch o obezite a nadváhe. V celom svete spôsobila doslova „diétnu“ revolúciu a široko presiahla hranice Britských ostrovov. Od všetkých ostatných diét sa totiž líši tým, že nepracuje s bežnými potravinami, úpravou jedálnička, nepočíta kalórie, ani nezakazuje tuky alebo sacharidy. Cambridge diéta rovno nahrádza všetko jedlo vlastnými instantnými výrobkami, ktoré obsahujú presné množstvo všetkých látok potrebných pre správne fungovanie organizmu, a to pri minimálnom obsahu kalórií.

U veľmi obéznych môže ísť o maximálne mesiac (s presne stanovenými a vymedzenými prestávkami aj o niekoľko týždňov dlhšie); u ľudí s pár kilogramy navyše stačí niekoľko dní, max. týždňov.

Neslaná diéta

Často počúvame odporúčania diétologov a iných odborníkov na zdravou výživu, že nemáme príliš soliť, či už držíme diétu alebo nie. Ale prečo? Veď soľ predsa telo potrebuje, domnieva sa väčšina z nás. Spomeňme si na rozprávku Soľ nad zlato, kde je dôležitosť soli vyzdvihovaná nad všetko ostatné. Opak je však pravdou.

Soľ je síce pre ľudský organizmus nevyhnutná a to kvôli obsahu sodíku, ale toho je dostatok aj v surovej strave.

Delená strava

Delená strava nie je diéta v pravom slova zmysle, ale má rovnako úspešné výsledky a dá sa povedať, že dokonca aj trvalé.

Kedy začať s delenou stravou? Odpoveď na túto otázku je veľmi ľahká, pretože nehovoríme o klasickej diéte ani hladovke, na ktorú musíte byť poriadne psychicky pripravení, s delenou stravou teda môžete začať prakticky kedykoľvek.

Prvá vec, ktorú si musíte uvedomiť, pokiaľ začínate s delenou stravou, že s prechodom na delenú stravu sa vám zrejme zmení nielen vaše doterajšie stravovacie návyky, ale najskôr aj celý životný štýl.

Zónová diéta

Základným pravidlom zónovej diéty je dodržiavať správny pomer medzi sacharidmi, bielkovinami a tukmi v každom jedle, ktoré počas celého dna zjete. Správny pomer konzumovanej stravy by mal byť 40% sacharidov, 30% bielkovín a 30% tukov. Ďalším pravidlom pre pozitívny výsledok tejto diéty je dodržiavanie pauz medzi jednotlivými jedlami (3 – 4 hod.), pokiaľ máte chuť a vôľu naozaj zhodiť nejaké to kilo, tak dodržiavajte aj maximálny denný príjem, ktorý by mal robiť 2000 kJ.

Mliečna diéta

Mliečna diéta je veľmi monotónna diéta založená na konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov v kombinácii s malým množstvom zeleniny a mäsa.  Trvá 14 dní, pričom poslední deň sa už vraciame k normálnej strave. Pri správnom postupu možno zhodiť 7-10 kg. Individuálne možno dosiahnuť i väčšieho úbytku.  Hodí pre tých,  ktorí chcú rýchlo zhodiť viac kilogramov, majú pevnou vôľu a sú ochotní riskovať zdravotné komplikácie v dôsledku rýchlej straty kíl a nedostatku živín.

Minimálne množstvo jedla (inými slovami minimálny objem kalórií), pravidelnosť stravovania (tj. 5x denne po 3 hodinách), žiadne prílohy ani sladkosti (tj. žiadne sacharidy) a pitný režim (tj. odplavenie škodlivín a rýchlejší metabolizmus) – všetky tieto aspekty nezadržateľne a celkom logicky vedú k úbytku váhy.

Ovocná diéta

Ovocná diéta je krátkodobý diétny program, veľmi podobný diéte ananásové, jen s tím rozdielom, že v ovocnej možno kombinovať viac druhov plodov alebo sa naopak zamerať na ľubovoľný z nich, ktorý nám najviac chutí. Diétnych postupov a príkladov jedálničkov existuje nepreberné množstvo a nie je na škodu sa pustiť i do drobného experimentovania. Zo zdravotného hľadiska je vhodná len na niekoľko málo dní, maximálne týždeň. Zhodiť možno individuálne podľa dĺžky ovocnej diéty od 2 do 5 kg.

Diéta je určená najmä tým, ktorí potrebujú rýchlo redukovať svoju váhu o niekoľko kilogramov. Naopak celkom nemysliteľná je u ľudí, ktorí trpí tráviacimi problémami či ochoreniami žalúdku, slinivky brušnej, žlčníka či ďalších orgánov tráviacej sústavy.